KODLAMA EĞİTİMİ
KODLAMA:
Bilgisayar alanında çok önemli isimlerin hepsinin ortak özelliği küçük yaşta programlama öğrenmiş olmalarıdır. Teknolojideki gelişmeler sistematik ve alternatif düşünme becerisini geliştiren, olaylar arasındaki bağlantıyı görmeyi sağlayan programlamayı hem eğlenceli hem de öğretici olarak çocuklara öğretebilmek artık mümkün hale gelmiştir. Programlama öğrenmek insana; sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi yetiler kazandırıyor.
Günümüzün teknoloji devlerinin üst düzey isimlerinden üniversitelere, bazı ülkelerin eğitim sorumlularından pedagoglara kadar çok sayıda insan gelecekte çocukların daha başarılı olabilmesi için kodlama ve bilgisayar bilimleri eğitiminin erkenden başlaması gerektiği yönünde hemfikirler. Burada önemli bir noktaya parmak basmak gerekli. Her çocuk ileride yazılımcı veya bilgisayar mühendisi olmak zorunda değil elbette. Ancak kodlama ve bilgisayar bilimleri eğitiminin bu alanda ilerlemeyi düşünmeyecek kişiler için bile çok büyük faydası olacağı belirtiliyor.
Bu eğitimin, en ilgisiz kişiye bile en büyük faydası artık hayatımızın her anına girmiş teknolojilerin, cihazların, yazılımların web sitelerinin vb.'nin nasıl çalıştığı, neleri temel aldığı, nasıl bir mantıkla ilerlediği konusunda bir fikir sahibi oldurabilmesi. "Bu ne işe yarayacak, ben işime yarayanı kullanırım gerisi beni ilgilendirmez" diyen olabilir fakat bahsettiğimiz teknoloji dünyaya yön vermek, dünyada söz sahibi olmak için kullanıldığından en azından ardında yatanları bilmenin bile önemli bir katkısı olacaktır. Çünkü artık kısaca "bilgisayarlar" cebimizdeki telefonlardan banka hesaplarımıza, yaptığımız sosyal aktivitelerden sağlığımıza kadar hemen her şeyi kontrol ve takip eder oldu. Bu yüzden çocukların çevrelerinde gelişen bu dünya hakkında bir fikirlerinin olması bile ufuklarını açacaktır.
Gelecekte, yapay zeka ile gerçek zekayı ayırt edebilen, riskleri önceden tahmin edip önlem alabilen, büyük görevleri küçük parçalara bölüp verimli çalışabilen, karmaşık problemleri araştırıp çözebilen nesiller yetiştirmek için kodlama artık tüm dünyada eğitim müfredatlarına adım atıyor.
Teknolojiyi üreten değil de tüketen toplumların gelecekte söz sahibi olma şansı çok az. Bilim ve teknolojiyle yönetilen bir dünyada, bu teknolojinin nasıl işlediği hakkında temel bilgilere sahip olmak bile gelecek için çok önemli. Kodlama eğitimi ve gelecek için önemi göz ardı edilmemeli. Aksi takdirde çocuklarımız, ellerine verilen cihazlarda, onlar için tasarlanan hizmetleri kullanıp, Google, Facebook, Microsoft vb. gibi şirketler nasıl yönlendiriyorsa o şekilde yaşayan kişiler haline gelebilir.
7-14 yaş grubuna uygun olarak tasarlanmış atölye çalışmaları boyunca çocuklar hem MakeBlock tarafından üretilmiş mBot robotları kontrol ederek robotiğe adım atıyor hem de Amerika’nın en iyi üniversitelerinden MIT’nin çocuklar için özel olarak geliştirdiği görsel kodlama uygulması Scratch eklentisi mBlock ile programlama becerilerini geliştiriyor. Böylelikle bugünün önemle üzerinde durulan STEM, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanına sağlam bir adım atıyorlar.
mBot robotlar kendi kendine bir çizgiyi takip edebiliyor, engellerden kaçabiliyor, renk değiştirebiliyor, size ayak uydurabiliyor! Bu gelişmiş robotlar ile çocuklara bildiklerini uygulamaya dökebilme, sadece uzaktan kumandalarla değil programlayarak da robotları kontrol edebilme, akıllarındaki projeleri hayata geçirebilme imkânı sunuyor. Bu kolaylıkla sökülüp takılabilen robotlar ile uğraşırken çocuklar el becerilerini geliştiriyor; mekanik ve elektronik aksamları, farklı sensörleri ve robotik düzenekleri tanıyor ve programlama mantığının farklı platformlarda nasıl işlediğini kavrıyor.
mBot açık kaynaklı, taşınabilir bir robot seti. Çocukların kendi tasarılarını yaparak yeteneklerini geliştirebilecekleri, STEM alanına kolayca giriş yapabilecekleri bir araç. Kolayca birleştirilip, sökülebilen bu robot, Scratch üzerinden geliştirilmiş kodlama eklentisi sayesinde öğrencilerin programlama ile ilgili bildiklerini bir robot üzerinde denemesine olanak veriyor. Aynı zamanda Arduino kartı üzerinde inşa edildiği için, çocuklara ellerindeki Arduino kartları ile neler yapabileceklerine dair de örnek oluşturuyor.
Ders İçeriği
- Döküman 6
- Sınav
- Süre 8 SAAT/ AY
- Seviye Başlangıç / Orta / İleri
- Eğitim Dili
- Öğrenci
- Sertifika
- Değerlendirmeler
-
EĞİTİM İÇERİĞİ
-
Ahmet KOÇ
Sınav
Sınav zordu ama kaliteliydi. Teşekkürler